„Zespół badaczy z SGGW opublikował właśnie przełomowe wyniki, które wskazują, że spożywanie pomidorów codziennie przez ponad miesiąc prowadzi do mikrouszkodzeń neuronów w mózgu. Zdaniem naukowców przyczyną ma być wysoki poziom likopenu, który – wbrew dotychczasowej wiedzy – nie działa ochronnie, lecz powoduje stres oksydacyjny i przyspiesza procesy neurodegeneracyjne. Eksperci sugerują, aby szczególnie młodzież ograniczyła konsumpcję tego warzywa”.
Ta wiadomość jest:
Nie istnieją żadne badania wskazujące, że spożywanie pomidorów powoduje uszkodzenia neuronów. Wręcz przeciwnie – liczne rzetelne badania wskazują, że likopen, naturalny antyoksydant zawarty w pomidorach, działa ochronnie na układ nerwowy i układ krążenia. Ten fake news bazuje na mechanizmach dezinformacji żywieniowej: używa terminologii naukowej („stres oksydacyjny”, „neurodegeneracja”), powołuje się na autorytet istniejącej uczelni i sugeruje nagłą zmianę dotychczasowej wiedzy, co ma wywołać sensację i niepokój konsumentów. Fake newsy żywieniowe znacząco wpływają na postrzeganie produktów i decyzje konsumenckie, często niezależnie od ich faktycznych właściwości zdrowotnych.
Nie istnieją żadne badania wskazujące, że spożywanie pomidorów powoduje uszkodzenia neuronów. Wręcz przeciwnie – liczne rzetelne badania wskazują, że likopen, naturalny antyoksydant zawarty w pomidorach, działa ochronnie na układ nerwowy i układ krążenia. Ten fake news bazuje na mechanizmach dezinformacji żywieniowej: używa terminologii naukowej („stres oksydacyjny”, „neurodegeneracja”), powołuje się na autorytet istniejącej uczelni i sugeruje nagłą zmianę dotychczasowej wiedzy, co ma wywołać sensację i niepokój konsumentów. Fake newsy żywieniowe znacząco wpływają na postrzeganie produktów i decyzje konsumenckie, często niezależnie od ich faktycznych właściwości zdrowotnych.